3 de juliol del 2017

Via Laietana 8-10 serà habitatge públic de lloguer

Victòria veïnal: Via Laietana 8-10 serà habitatge públic de lloguer
Dissabte passat ens va contactar el Districte de Ciutat Vella per comunicar-nos que, seguint la reivindicació d'aquesta plataforma, la part municipal de l'edifici de Via Laietana 8-10 serà habitatge públic de lloguer.
Aquest és un gran motiu d'alegria i orgull per a les persones, col·lectius i entitats que conformen la plataforma Vida Laietana, i entenem que també per a la població del districte i de la ciutat. La reivindicació veïnal, en forma d'activa campanya (#VidaLaietana) i de concorreguda acció davant mateix de l'edifici el passat 13 de maig, ha sigut escoltada. Poc després d'aquella acció, les regidories del Districte de Ciutat Vella i d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona es van posar en contacte amb nosaltres per tal de fixar una reunió i d'escoltar les nostres reivindicacions. L'agilitat i l'entesa van ser les línies generals d'aquella reunió (dia 9 de juny) i vam quedar pendents de concreció en una trobada posterior.
Reaccionem amb alegria i sorpresa davant l'anunci d'aquesta victòria, que arriba abans que la segona reunió tingui lloc. 
Alegria innegable, ja citada, pel fet que la lluita, molt específica, per la qual va néixer aquesta plataforma és ja una lluita guanyada: els més d'11.000m² de titularitat municipal de l'edifici(la resta del total de 18.000m² són de titularitat estatal) seran destinats a habitatge públic de lloguer com exigim. 

Sorpresa, perquè no esperàvem una resolució tan ràpida i perquè creiem que pertocava al veïnat comunicar la notícia, però allò fonamental és aconseguir més habitatge públic de lloguer, i en aquest cas s'ha aconseguit.
La feina no ha acabat però. Ens toca posar-nos a treballar en la definició concreta del projecte, els models d'habitatge de lloguer públic i de comerç protegit que tindrà l'edifici, etc. Igualment, necessitem conèixer aviat dades tècniques com pressupost i temps d'execució. Ens queda també una tasca molt important de control i seguiment del projecte.
Tampoc podem enganyar-nos: aquest és un pas positiu però no deixa de ser un got d'aigua en mig de l'oceà d'emergència habitacional en què es troben el nostre districte i tota la ciutat de Barcelona. Per aquest motiu, sota aquesta plataforma i/o altres continuarem proposant i exigint solucions imaginatives i contundents per millorar la dramàtica situació actual.
Per últim, no volem deixar de banda dos elements relacionats amb aquest cas, que ja vam posar sobre la taula a la citada reunió del 13 de juny. Per un cantó, hi ha altres edificis a la ciutat en les mateixes condicions que Via Laietana 8-10 (equipament municipal infrautilitzat o directament buit) que poden i haurien de seguir el mateix camí d'ús residencial per a persones que veuen negat el seu dret a l'habitatge. Per l'altra, específicament al districte de Ciutat Vella hi ha també un nombre desproporcionat d'equipaments administratius que podrien ser traslladats amb molta menys quantitat d'ells. Demanem en aquest sentit estudis exhaustius que mapegin i contemplin destinar uns i altres equipaments a habitatge.
Visca el veïnat organitzat, visca #VidaLaietana!
Gràcies a totes les entitats veïnals i socials, que signen la petició com la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, l’Observatori DESC, el Sindicat de Llogaters, la PAH i moltes altres més que han ajudat a fer possible aquest guany.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada