19 de febrer del 2016

Els barris turístics sotmeten a examen els partits de l'Ajuntament de Barcelona

El 18 de febrer 2016 l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) va convocar als partits polítics amb l'objectiu de donar resposta a una sèrie de preguntes relacionades amb el turisme.


Oriol Soler Catalunya Plural 
Els barris afectats pel turisme no poden aixecar la guàrdia. La  moratòria aprovada al juliol passat no ha afectat nous projectes hotelers  com la Torre Agbar o l'hotel de la Henkel de la Sagrada Família. Tot i el procés participatiu en marxa per redactar un pla especial urbanístic d'allotjaments turístics, l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) ha volgut per conèixer de primera mà el posicionament dels partits polítics al respecte de l'ampli ventall de temes que envolten el turisme a Barcelona.
El veïnat no volia una taula rodona on els representants polítics poguessin parlar sense límit sense arribar a una conclusió. Per això han plantejat preguntes concretes pels regidors de tots els grups municipals que han assistit a l'acte. A favor o en contra de mantenir la moratòria vigent? Abolició d'apartaments turístics o obrir la porta a noves llicències? Supeditarien les estrelles dels hotels a la qualitat dels seus llocs de treball?
Si als salons de l'Ajuntament la CUP i Bcomú s'han quedat sols en diverses ocasions defensant la moratòria aprovada, a la trobada amb els veïns ha sorgit un principi de consens entre gairebé tots els partits al voltant d'una de les reclamacions de l'ABTS: el decreixement turístic. La tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz; el regidor d'ERC, Jordi Coronas i la regidora de la CUP Maria José Lecha han apostat amb matisos pel decreixement en aquelles zones amb major càrrega turística.

 Montserrat Ballarin (PSC) i Javier Mulleras (PP), sense parlar explícitament de decreixement, han apostat per "limitar" la càrrega turística als barris amb més densitat. Koldo Blanco (Ciutadans), a més, ha posat sobre la taula la necessitat d'acompanyar qualsevol mesura sobre apartaments amb polítiques sobre el comerç de proximitat, l'habitatge social o els equipaments. Raimond Blasi (CiU) ha reclamat a BComú que "comenci a gestionar".
Tot i no ser una competència estrictament municipal, excepte CiU i PP els grups també han vist amb bons ulls estudiar vincular les estrelles dels hotels a la qualitat de l'ocupació que generin. Sí que hi ha hagut consens en considerar que la contaminació dels creuers que atraquen al port de Barcelona és un problema, però no s'ha avançat en una possible solució. En general, les respostes han versat més sobre generalitats que sobre concrecions.
No ha sigut un acte fàcil pels regidors. A banda de les preguntes de l'ABTS, una trentena de veïns també han requerit un posicionament dels polítics sobre àmbits tan diversos com l'aparcament dels autocars turístics, la prostitució de la Rambla, el medi ambient o per què la Sagrada Família no té llicència d'obres.
Les respostes d'aquest darrer punt han deixat bocabadat a Joan Itxasso, un històric del moviment veïnal de la Sagrada Família. "No sé com es pot arribar a solucionar", ha admès Raimond Blasi (CiU), que ha afegit que "tots coneixem un capellà progre que fa un bon servei als veïns". Ballarin ha considerat que, tot i no tenir llicència, "l'obra està molt controlada". Tots els grups han apostat per trobar una solució que passi perquè el temple es construeixi amb els corresponents permisos i que pagui els impostos que li toquen. O almenys a intentar-ho.
Al torn de micròfon obert s'ha posat de manifest que veïnat i alguns polítics no sempre parlen el mateix llenguatge. Els veïns preguntaven als regidors què pensen fer perquè la Rambla deixi de ser una "atracció turística" o perquè el nou mercat de Sant Antoni no s'hi converteixi. Excepte la CUP i BComú, tots s'han referit als dos espais com a "icones". "Volem evitar que el mercat de Sant Antoni sigui una Boqueria II", ha afegit Ballarin. Per la seva banda, Blasi ha donat males notícies al veïnat: ja s'ha demanat que hi hagi parada de bus turístic davant del nou mercat.
"Estem intentant posar ordre a un model desordenat", ha valorat Janet Sanz, que ha assegurat que qualsevol decisió sobre l'hotel del Rec Comtal es prendrà amb el consens dels veïns. Sobre la participació del veïnat, Lecha ha considerat que "no es pot posar a la mateixa taula qui vol lucrar-se amb un hotel i qui té dret a viure al seu barri". "Com a responsable polític us estaria enganyant si digués que tinc una fórmula màgica", ha dit Blanco. Ha estat de les respostes més sinceres.
Els barris han donat les gràcies als regidors per la seva presència i els han convocat per la manifestació d'aquest dissabte al migdia contra el turisme massiu que començarà a la cruïlla dels carrers Mallorca i Marina, tot i saber que no tots els polítics hi acudiran.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada