29 de setembre del 2014

PROPOSTES PER A UN MODEL TURÍSTIC SOSTENIBLE A BARCELONA

Després de les mobilitzacions que s’han produit a l’entorn del turisme us volem informar de la reunió que va convocar la FAVB el dia 18 de setembre i que ens pot servir en primer lloc de reflexió, i en segon lloc per articular futures propostes.
L’objectiu de la reunió era debatre sobre el model turístic on estava molt present la lluita dels veïns de la Barceloneta conta els pisos turístics.
Hi assistiren col·lectius, associacions de veïns i persones a nivell individual.  
Un torn de paraula va donar veu a l’Esquerra de l’Eixample, El Carmel, Sant Andreu, La Sagrera, Font de la Guatlla, Poble Nou, Sagrada Família, Gràcia, Sarria Sant Gervasi, Sant Antoni, La Sedeta, Front Marítim, Casc Antic, Barri Gòtic, Eixample Sostenible, plataformes del 15 M del Gòtic, Raval, Vila de Gràcia i el col·lectiu de guies turístiques de Barcelona.
 Propostes reivindicatives
  • Aturar la proliferació d’apartaments turístics a tota la ciutat
  • Articular fòrmules sostenibles del bred & breakfast
  • Pla d’usos per a tota la ciutat i revocació del nou Pla d’Usos de Ciutat Vella
  • Revertir la taxa turística en els barris
  • Preservar el comerç de proximitat
  • Preservar el comerç emblemàtic com a patrimòni de la ciutat
  • Espai públic, revisió de l’ordenença de terrasses
  • Endegar processos de participació ciutadana en relació al turisme i processos urbanístics
  • Mesures contra la precarietat laboral que genera la industia del turisme 
Finalment la FAVB es va comprometre a fer el resum que us adjuntem i deixa oberta la possibilitat de convocar en breu una nova trobada per seguir treballant.
Aqui teniu el Pla Estratègic de Turisme 2015  i el Pla Estratègic Metropolità així com la carta oberta que envia el president de la FAVB, Lluís Rabell a l'alcalde de Barcelona.

Per alimentar aquest debat oberts us deixem alguns enllaços que considerem interessants:

Conferència : Desmarcar Barcelona de Marina Garcès   

Entrevista a Daniel Jiménez Schlegl doctor en dret i amb qui l'associació juntament amb l'Ostia i Casc Antic ha interposat una demanda davant el Tribunal Suprem de Justícia de Catalunya contra el Pla d’Usos de Ciutat Vella.

 

1 comentari:

  1. Hola! Desde habitatgesocial.cat y la cooperativa integral catalana creo que podría haber muchas sinergias con estas propuestas. Específicamente con el punto sobre formulas sostenibles como bnbs - si se entienden como algo mas local y menos corporativo que cosas como airbnb o uber.
    Quizá se pueda hablar de una red urbana que funcione de manera cooperativa, dando una estructura legal al conjunto de los participantes en la actividad y que les permita hacer actividades económicas. Creo que la gentrificación se reapropria cuando creamos dinámicas autogestionadas. Todo el conocimiento y amistad de la gente de lugares cercanos y del mundo (los que vienen queriendo honestamente conocernos y conocer nuestros barrios) nos puede aportar muchísimo y en maneras muy practicas. Los mismos turistas o quienes normalmente aportan en aislamiento a las varias etapas de la gentrificación podrían convertirse en una fuerza muy positiva en esta lucha, dando voz a nuestros retos mas allá que en lo local. Otra área interesante es la autogestión como se ha visto con el forat de la vergonya. Un plan de usos alternativo podría poner en practica sus propias propuestas y modelos sin esperar el apoyo del ayuntamiento. Un ejemplo sería una oficina anti/post turística alternativa donde pueda haber participación ciudadana local y desde lo regional o internacional de los turistas concienciados que seguramente están por ahí. Me gustaría muchísimo poder asistir a la próxima asamblea para hablar mas sobre estas o otras posibilidades.

    ResponElimina