17 de juny del 2013

Benvingudes i benvinguts al carrer Nou de Sant Francesc 21, baixos


Un espai de gestió ciutadana, obert a tots els col·lectius socials, veïnes i veïns, que ha vingut al Gòtic per a enfortir les xarxes socials del districte i crear comunitat.
 
Un espai cooperatiu i autogestionat que vol fomentar la participació política, social i cultural que treballi per la transformació social i el dret a la ciutat. En definitiva sumar, per articular una ciutadania solidària, crítica i compromesa amb el seu entorn.
Després de 35 anys a la plaça Regomir i més de quatre anys de reivindicació per a un nou espai veïnal al Barri Gòtic, estem satisfets de poder-vos oferir i presentar un espai, que no només serà el nostre, sinó que, en primer terme serà dels ciutadans.
Un nou espai que ens permet una relació directa amb el carrer i que ens facilita les relacions entre veïns i col·lectius.
Esperem i desitgem que en un futur proper estigui ple de vida i d’activitat.

Actualment compartim l’espai amb les  següents entitats i col·lectius:


El Bròquil del gòtic: cooperativa de consum ecològic
ACCCA : Associació Catalana Contra la Contaminació Acustica , Club Dinàmic: equip de jubilats de l'empresa Myrurgia , Assemblea del Gòtic: 15M del Gòtic  SARQ: Sindicat D'arquitectes La CUP Ciutat Vella 

Una mica d’història.

L’associació de veïns disposava d’un local des de 1976, també de propietat municipal en el principal de la plaça de Regomir 3 que havia estat escolamunicipal de nens en temps de la II República i que posteriorment es va convertir en escola d’adults fins que es va traslladar al carrer Rull i des de llavors va ser la seu de l’associació.
Escola de nens a la plaça Regomir 3

En els darrers anys la seu de l’associació s’havia convertit en lloc de trobada d’altres col·lectius del barri i d’iniciatives que demanaven ser a peu de carrer, especialment per a la cooperativa de consum El Bròquil del Gòtic.
Finalment es consolida allò que feia temps estàvem demanant i que va ser fruit
d’un acord municipal de l’anterior legislatura entre el PSC i ERC i un reconeixement  a la nostra tasca integradora davant  les necessitats del barri.

L’associació de veïns i veïnes del Barri Gòtic és el reflex viu de la història i dinàmiques del moviment veïnal de Barcelona i va arribar pràcticament a la seva inactivitat total al 2008.

Però d’ençà hem anat sumat sinergies col·laborant i construint  col·lectivament  projectes i reivindicacions entre veïns i veïnes, col·lectius i entitats.

Aquest  nou espai social del Gòtic ha estat fruit d'aquesta col·laboració que hem compartit la idea de sumar i crear xarxa per facilitar la comunicació entre col·lectius  i veïnat preservant el dret dels seus residents i pel dret a la ciutat.
  
Que hem dut a terme

Ara fa quatre anys donàvem suport a la campanya en defensa del desaparegut espai social Magdalenes, una iniciativa que sorgeix a causa de la pressió hotelera al nostre barri. Una majoria de partits polítics en la resolució del Ple del Districte es van mostrar a favor de la continuïtat de les activitats d'aquest col·lectiu.

Hem reivindicat l'espai públic per al barri, aconseguint que la  plaça dels peixos (ara plaça 8 de març) sigui un espai recuperat amb les calçotades i paelles reivindicatives, gràcies a la col·laboració de Cruïlles , amb Compartir dona Gustet , amics i veïns i veïnes.  O recuperat el gust de les nostres places i la conversa  amb sessions de cinema a la fresca.

També hem denunciat la corrupció i l’atorgament de les llicències dels habitatges d’ús tuistic al districte amb les entitats de la Xarxa Veïnal de ciutat vella.  Hem explicat i conscienciat sobre les conseqüències del monocultiu turístic amb els itineraris, amb els amics d'accions urbanes.
Hem defensat la sanitat i l'ensenyament públic i hem recollit signatures per la ILP de la PAH  amb els companys de l'Assemblea del Gòtic.

Hem obert un espai de trobada i de consum responsable, ajudant i col·laborant en la cooperativa de consum El bròquil del Gòtic, que compta amb dos anys de trajectòria.

Hem parlat i col·laborat amb el sindicat d'arquitectes en temes d'urbanisme participació i ciutat.  Amb les AMPES de les nostres escoles  per conèixer d’aprop les seves necessitats i obrir vies de col·laboració.
.
Hem denunciat el Pla d'usos amb la CUP i presentat al·legacions juntament amb la Xarxa Ciutat vella.  
La llista és molt llarga i demanem disculpes per les omissions , han sigut molts els col·lectius i persones individuals que han col·laborat amb nosaltres, no voldríem deixar-nos a ningú però tampoc fer-vos un llarg i avorrit relat.

Recordar-vos això sí,  que no sorgim del no res i que una idea ens empeny.

Amb tots ells i d’altres que vindran farem d’aquest  espai un lloc obert a compartir i participar de la vida de barri i de les nostres reivindicacions.

A partir d'ara ens podreu trobar al nou espai els dijous a partir de les 18:30 de la tarda, i si voleu participar de la cooperativa de productes ecològics El Bròquil del Gòtic, ens trobareu, els dimecres a partir de les 17:30

Us hi esperem

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada