2 de maig del 2011

Carta a la regidora Assumpta Escarp

Desprès de la prohibició de fer foc a la plaça dels Peixos varem enviar aquesta carta a tots els grups polítics del Districte

Sra. Assumpta Escarp
Regidora del Districte de Ciutat Vella

Senyora,
L’Associació de Veïns i Veïnes del Barri Gòtic realitza anualment dos activitats populars per al foment de la participació i la convivència a l’espai públic i sempre han tingut molt bona acollida entre els veïns. Amb més de 300 participants en les dues últimes edicions.
Aquest any hem patit uns entrebancs injustificats en l’atorgament del permís per a la tercera calçotada veïnal prevista pel dia 3 d’abril a la plaça Vuit de Març. Se’ns ha comunicat la prohibició total i absoluta d’encendre foc segons dicta l’ Ordenança General de Medi Ambient Urbà Cap. VI. art. 76 1.3., normativa específica que hem estat incapaços de trobar, i sense més preàmbuls se’ns suggereix que portem la vianda cuinada des de casa.
Conscients de la necessitat de preveure les mesures de seguretat, sempre les hem acomplert. En cap moment hem fet foc directament a terra perquè sabem que l'espai públic és un espai comú que s'ha de preservar.
No entenem que se’ns hagi comunicat la prohibició a tant sol una setmana de la data prevista, quan el projecte s’havia lliurat amb el temps reglamentari. Varem proposar altres opcions a la ubicació del foc, conscients que el nou arranjament de la plaça del Vuit de Març podria obligar al seu trasllat, però la resposta sempre ha estat negativa.
Hem hagut de refer el cartell destinat a la calçotada, canviar el menú, buscar alternatives per cuinar-lo i dur-lo a la plaça, i tot això a una setmana vista i sabent que els recursos d’una associació de veïns com la nostra són limitats.
La normativa que hem trobat al respecte, especifica la prohibició de foc als espais verds (a les zones verdes) no a les places públiques. No hi ha una normativa que ho reguli estrictament i cada districte fa de més i de menys segons el perfil del sol·licitant i els interessos polítics. Podem posar exemples del districte de Gràcia amb la festa dels Fogerots, o al propi districte de Ciutat Vella amb les calçotades populars a la plaça del Pou de la Figuera.
Som una ciutat mediterrània i no s'entén una festa popular sense una ocupació lúdica del carrer, amb calçotades, sardinades, botifarrades etc. aquestes no serien possibles sense el seu cuinat amb foc (llenya directe, cuina a gas butà o de carbó).
Aquest injustificat tracte cap a la nostra associació ha estat fruït d’una manca de sensibilitat a copsar el diàleg i el bon enteniment per part dels qui ostenten el poder de decisió i un greu atemptat a les festes populars que donen sentit a la comunitat.
La nostra associació porta a terme una tasca molt necessària en un barri que ha patit profundes transformacions urbanes i de població en les últimes dues dècades i on el teixit social no té el gruix ni la vitalitat que voldríem. La nostra tasca de recuperació és molt important i esdevé primordial matenir les activitats veïnals amb aquest nivell de participació com és la calçotada i la castanyada al Gòtic i continuar el treball que ja fa més de dos anys varem començar amb la participació de veïns i veïnes i comerciants dels dels carrers adjacents, per donar a la plaça l’ús públic que ara té.
Aprofitem per demanar-li una reunió amb vostè i els Regidors de Districte del seu grup parlamentari per parlar-ne i poder garantir la continuitat de la calçotada popular del Barri Gòtic el proper any.
Atentament,
Associació de veïns i veïnes de Barri Gòtic
Pça Regomir 3,pral
08002 Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada